Blog

Jak poznat zdravotně nezávadné svíčky

Víte, co by měly a naopak neměly obsahovat zdravotně nezávadné svíčky? 

Zaměříme se zdravotního hlediska nejen na druhy vosků či vůně do svíček, ale i na knoty a barviva

Existují vůbec nějaké zdravotně nezávadné svíčky ?

Ano! Jednoznačně jsou to ty, které se vyrábějí z přírodních materiálů. Při spalování svíček vyrobených z přírodních vosků se totiž do vzduchu neuvolňují žádné jedovaté a karcinogenní (rakovinotvorné) látky, jako je tomu bohužel u svíček vyrobených například z parafínu. Jako bonus mají zdravotně nezávadné svíčky dokonce i delší dobu hoření.

 

Co je špatně na parafínu?

Parafín se získává při zpracování ropy. Obsahuje toluen, benzen a další škodlivé chemikálie. Při spalování svíček vyrobených z parafínu se tak do vzduchu uvolňují karcinogenní látky a těžké kovy.

Před několika lety byly zveřejněny výsledky studie, která prověřovala vznik zplodin při spalování parafínových svíček. Bylo prokázáno, že při jejich spalování unikají do vzduchu skutečně jedovaté látky. Při dlouhodobém působení mohou tyto jedy vést k astmatu, nebo dokonce k rakovině plic. 

Jestliže máte i nadále pocit, že se bez parafínové svíčky neobejdete, raději si ji zapalte jen venku nebo během jejího hoření alespoň pořádně větrejte.

 

Jak tedy máme zdravotně nezávadné svíčky poznat?

Rozhodně se vyplatí číst jejich složení! Snažíme se vyhledávat svíčky, které obsahují co nejvyšší podíl přírodních materiálů.

Většinu svíčky tvoří vosk

Přírodní vosky jsou buď rostlinného, nebo živočišného původu. Z vosků s rostlinným původem je asi nejoblíbenější sójový vosk. Často je používán také vosk palmový, ale  u něho je zase diskutabilní původ palmového oleje, z něhož je tento vosk vyrobený.

V minulosti se hojně využívaly vosky živočišného původu. Byly vyrobeny například z velrybího tuku nebo z loje hospodářských zvířat. Lůj byl levný a dostupný materiál, ale bohužel měl tu nevýhodu, že moc hezky nevoněl"

Dodnes si svoji popularitu zachoval včelí vosk, který voní příjemně po medu, ionizuje vzduch a má prokazatelně blahodárné účinky na zdraví.  Bohužel se jedná o poměrně drahou surovinu, a dokonce se dříve využíval i jako platidlo. Svíčky z včelího vosku si tak mohla dovolit jen šlechta, církev či vyšší měšťanstvo.

Moje „včelí svíčky" jsou vyrobeny z vosku od našich včel. Pokud vosk v případě nedostatku vlastních zásob kupuji, odebírám ho pouze od prověřených včelařů.

 

Svíčka z včelího vosku

A co knoty?

Levné svíčky často mají knot, který je napuštěn látkou zpomalující hoření a může obsahovat jedovaté olovo.

Při výrobě zdravotně nezávadných svíček se nejčastěji používají knoty dřevěné nebo bavlněné. Dřevěný knot je vlastně speciální kousek dřívka, které vzniká opracováním dřeva pocházejícího nejčastěji z ovocných stromů. Seženete ale i knoty bukové a mnohé další.

Nejznámější jsou u nás ale asi knoty bavlněné. V České republice je vyrábí například firma Odetka a.s.

V mých svíčkách najdete bavlněné i dřevěné knoty. Na své si tak přijdou všichni. 

 

Při výběru zdravotně nezávadné svíčky je zásadní i přidaná vůně

V levných svíčkách většinou najdete syntetické vůně (parfum, fragrance). Některé vůně mohou obsahovat desítky až stovky prokazatelně škodlivých látek.

Nejlepší a nejbezpečnější volbou jsou proto zcela neparfémované svíčky nebo svíčky z včelího vosku.

Někdy si ale přece jen tu voňavou svíčku chceme dopřát. V tu chvíli přicházejí na řadu esenciální oleje. Vedle nich existují ještě oleje vonné, o nichž si řekneme víc v samostatném článku. Esenciální oleje jsou většinou získávány parovodní destilací rostlin, ale některé jsou i lisovány. Pokud má být výsledná vůně nebo směs vůní ve svíčce přírodní rozhodně to nebude „vůně" čokolády, karamelu, manga, jablečného závinu a jim podobné.

Vyhledávejte svíčky vonící po rostlinách (levandule, citronella, pomeranč, borovice, ...) a ujistěte se že výrobce používá opravdu esenciální, a nikoliv vonné oleje.

Pozor také na barviva!

Z hlediska zdravotní nezávadnosti uděláme nejlépe, pokud budeme vybírat takové svíčky, které nejsou barvené vůbec. Drtivá většina barev používaných při výrobě svíček je totiž syntetického původu. Je to další toxická „mňamka", kterou si dobrovolně posíláme do vzduchu. Mezi přírodní barviva patří například kurkuma, červená řepa, indigo a mnohé další.

 

Teď už je to jen na vás!

Na výběr máte mezi levnými svíčkami, které vám navíc mnohem rychleji vyhoří, nebo jsou tu ty přírodní, které mají sice vyšší pořizovací cenu ale vydrží vám mnohem déle. Při použití esenciálních olejů si připisují i jejich blahodárné aromaterapeutické vlastnosti.

 

 

Akce v říjnu

Seznam akcí na měsíc říjen, kterých se zúčastním

1.10. Jarmark Jihlava

3.10. Svatomichaelský trh Pacov   https://www.mestopacov.cz/svatomichaelsky-trh/a-1571

3.10. Trh ve dvoře, kozí farma Chýnov   https://www.facebook.com/events/323198489561030/

8.10. Farmářské trhy Jindřichův Hradec, náměstí

9.-10. 10. Havelské posvícení Radotín, Praha   https://www.facebook.com/havelskeposviceni/

15.10. Farmářské trhy Humpolec, náměstí

 

2 položek celkem
Zpět do obchodu